Zadovoljstvo v odnosih se odraža na zdravju

Da je družinsko življenje pomemben vir zadovoljstva, sreče in psihičnega zdravja, potrjujejo mnoge raziskave, ki pa izpostavljajo, da so intimni odnosi v družini tudi pogosto razlog za številne napetosti, stres, psihično in fizično nasilje. Nezadovoljstva in razočaranja se slej ko prej pokažejo tudi na našem počutju in zdravju. Strokovnjaki ugotavljajo, da so mnoge bolezni posledica potlačenih čustev, nerazrešenih stisk in globokih čustvenih bolečin. Najnovejše odkrivajo povezanost raka in nepredelanih čustev.

Vprašanje ostaja le, kako doseči, da se bomo v naših medsebojnih odnosih počutili zadovoljne, varne in ljubljene. Ko se namreč med svojimi najbližjimi počutimo sprejete, zaželene, lahko z njimi delimo stiske, bolečine in neprijetna čustva, ki jih vsakodnevne obveznosti postavljajo pred nas. Ko pa nas domače okolje pušča osamljene, zavržene in nerazumljene, takrat se naša bolečina zgolj povečuje.

Hiter tempo življenja našim odnosom ne prizanaša, zato se moramo še bolj potruditi, da gojimo pristne medsebojne stike. Kje torej začeti, da obogatimo naše družinsko življenje? Morda se je potrebno le ustaviti in si načrtno vzeti čas drug za drugega, razmisliti o naših navadah, skupnih pogovorih in pozornostih, ki jih izkazujemo. Kolikokrat pohvalimo svojega partnerja ali se zahvalimo staršem za pomoč, kolikokrat prisluhnemo otrokom, ko nam skušajo zaupati svoje težave, kolikokrat opazimo stisko, s katero se zakonec vrača domov? In kolikokrat storimo prvi korak k izboljšanju naših odnosov? Smo že obupali nad našimi ljubljenimi ali nam številne obveznosti zgolj služijo kot izgovor, da se nam ni potrebno srečati sami s seboj in z drugimi? Morda se le pritožujemo nad ostalimi in čakamo na njihovo spremembo, sami pa ne zmoremo dati pobude?

Najprej je torej potreben razmislek pri sebi ter odločitev, da želimo v naš dom vnesti veselje, zadovoljstvo in smeh. Pa ne tisto narejeno, umetno ozračje, ki ga pogosto prikazujejo televizijski ekrani in naslovnice revij, ampak iskreno, spontano in pristno vzdušje, ki pomaga, da se med seboj razumemo in zbližamo. Tako bomo lahko tudi v trenutkih žalosti, trpljenja in bolečine ponudili našim dragim prijazno besedo, objem ali zgolj občutek, da smo tam in jih razumemo.

Saj ko bolečino in trpljenje delimo, se razpolovita! »Olajšanje duše« pomaga, da se čustva ne kopičijo. Problemi in z njimi povezana čustva, ki se zgolj pometejo pod preprogo, imajo neizmerno moč, čeprav se jih morda ne zavedamo. Nabirajo se in nabirajo dokler enkrat ne  izbruhnejo na plan. Če se ne pokažejo skozi naše vedenje, dejanja ali npr. čustvene izpade, pa se izrazijo v obliki psihosomatskih motenj. Zato ni odveč, če se ob slabem počutju, glavobolih in drugih telesnih bolečinah vprašamo, kakšni so naši odnosi, kaj se nam je v zadnjem času pripetilo in kaj iz preteklosti nas še vedno bremeni. Če ob domačem ognjišču ne najdemo razumevanja, ni nič narobe, če nam pomaga nekdo izven družine.

dr. Nataša Rijavec Klobučar, spec. zakonske in družinske terapije