Terapija z otroki in mladostniki

Že stare civilizacije so uporabljale mivko pri svojih ritualih, saj so verjele, da mivka odpira vrata v nezavedni svet. Tibetanski budistični menihi porabijo tedne, da ustvarijo svojo Kalachakra peščeno mandalo, ki jo uporabljajo pri kontemplaciji in iniciaciji tantričnih praks. V zahodni evropski folklori je peščeni mož tisti, ki spravi otroke spat in to tako, da jim natrosi mivke v oči….
Otroci so se od vedno radi igrali z mivko in s pomočjo domišljije združevali svoj notranji in zunanji svet. Margaret Lowenfeld, pionirka otroške psihoanalize sredi 30. let prejšnjega stoletja, je bila prva terapevtka, ki je v svojo terapevtsko sobo postavila mivko v peskovnik in različne figurice, ki so jih otroci kasneje samoiniciativno združili ter uporabili pri igralni terapiji.

Terapija poteka s pomočjo peskovnika in miniaturnih figuric. Otroci razumejo oz. prepoznajo jezik veliko prej, preden dejansko spregovorijo. Najstniki, pa tudi odrasli, so lahko pozabili ali se niso nikoli naučili besed za nekatere notranje izkušnje. Oboji pa lahko intuitivno prepoznajo določeno figurico ne da bi točno vedeli ne zakaj ne kaj to je. Zato včasih terapevti rečemo: “Naj te figurica izbere.”

Terapija je namenjena otrokom in mladostnikom z različnimi čustvenimi,vedenjskimi in psihosomatskimi težavami, kot so:

– izpadi besa,
– agresivno vedenje do sebe/drugih,
– hiperaktivnost,
– težave v šoli,
– osamljenost,
– samopoškodovanje,
– strahovi (noče v vrtec/šolo; strah pred neuspehom …),
– zapiranje vase,
– izkušnja zlorabe (psihična, fizična, spolna),
– izguba ljubljene osebe (smrt, ločitev),
– rojstvo bratca/sestrice,
– izkušnja posvojitve/rejništva …

Carl Jung je rekel: “Vse dokler ne ozavestimo nezavedno, bo nezavedno vodilo naše življenje in mi bomo temu enostavno rekli “usoda””. S pomočjo terapije s peskovnikom bolj neposredno dostopamo do nezavednega s ciljem, da nezavedno ozavestimo. Osebne izkušnje prevedemo v konkretno, tri-dimenzionalno obliko. Kot slika, ki pove več kakor tisoč besed, lahko figura, scena izrazi občutja, čustva in konflikte, ki prej niso imeli besed… Klient ponovno izkusi pre-verbalna in ne-verbalna stanja in zanj postanejo bolj obvladljiva.

Tehnika omogoča izražanje občutij kot sta strah in jeza, spodbuja proces razvojain zdravljenja, krepi samozavedanje in sposobnost komuniciranja.

Vesna Cikron Knafelc, specialistka zakonske in družinske terapije