Današnji starši si želijo čimbolj pomagati svojim otrokom na pot v samostojnost. Pogosto se sprašujejo, kako »prav« vzgajati, množica literature pa jim pri tem velikokrat predstavlja le dodatno ovir, saj ne vedo, katere informacije izbrati, da bodo tudi delovale.

V šoli za starše že nekaj let iščemo odgovore na vprašanja, ki se porajajo staršem ob vsakdanjem odnosu z otrokom, skupaj ugotavljamo, kako recepti ne delujejo sami po sebi, ampak jih moramo »prevesti« v naš čustven svet, saj otrok pogosto staršem prinese poseben izziv za lastno rast in razvoj.

Starši na skupini se srečujejo s podobnimi temami: kako dati otroku občutek, da je ljubljen, poseben, vreden, ko pa je otroku treba postavljati meje; kako reševati jutranje obiranje v vrtec s polno mero potrpežljivosti, ko se nam mudi v službo; kako mu pustiti, da se izraža vsa čustva, ko pa otrokovo trmarjenje spravlja starše ob »živce«  in jim ob metanju v trgovini po tleh lice preplavi rdečica in sram. In nenazadnje, kako ob hitrem tempu kakovostno prisluhniti otroku in z njim »kvalitetno« preživeti čas.  Starši prihajajo s konkretnimi vzgojnimi vprašanji, včasih s stisko, ali delajo prav, in se v skupini kar hitro razvije močno medsebojno razumevanje podobnih situacij z otrokom.

Včasih pa udeležence preseneti kdo, ki predavanja obišče »preventivno«, v smislu »če se bo otrok kdaj strmal«, najverjetneje pa je največje presenečenje požel starš, ki je svojega otroka iz preventive pošiljal na »time out« in se seveda ni nič kaj strinjal z ugotovitvami iz raziskav, da naj bi ta ukrep izvajali le redko.

Teme šole za starše so različne, od postavljanja meja, do razvijanja občutka lastne vrednosti tako pri otroku kot pri odraslih, kako se soočati z različnimi čustvi, razvijati veščine poslušanja in kako v družini poskrbeti tudi za druge vloge.  Receptov šola za starše ne ponuja, podaja pa smernice za to, da je življenje z otrokom prijetnejše, vzgoja pa bolj sproščena, kljub omejitvam in pravilom, ki jih je treba postavljati. Ob tem pa občutek, da otroci potrebujejo dovolj dobre starše in ne popolne, marsikdaj pomeni odrešujoče spoznanje za to, da si starši upajo biti ob otrocih pristni in iskreni.

Več informacij: natasa@stik.si ali info@stik.si.

Vabljeni!

Program Šola za starše – odgovorno starševstvo sofinancira Mestna občina Ljubljana, zato je udeležba brezplačna!

Šola za starše – odgovorno starševstvo

O programu:

Oblika programa:delavnica, predavanje
Število udeležencev:po dogovoru
Število srečanj:Po dogovoru
Trajanje posameznega srečanja:90 -120 minut
Razpoložljivi termini:po dogovoru
Lokacija:Stik psihoterapija, Ljubljana